KAPUSTA DO OBIADU Z JABŁKIEM

A teraz prezentuję Wam przepyszną kapustkę do obiadu z dodatkiem jabłka….musicie wypróbować, jest bardzo aromatyczna a jabłko sprawia, że staje się kremowa i traci swoją ostrość.

Kapusta kiszona z jabłkiem

Składniki:
– 1/2 kg dobrej kiszonej kapusty
– 3 jabłka, u mnie dość soczyste i słodkie
– 3 cebule
– kminek
– masło
– oregano
– cebulka prażona
– 1/2 litra rosołu lub woda i kostka rosołowa

Kapustę odcedzamy i kroimy. Na patelni roztapiamy masło z odrobiną oleju i smażymy na złoty kolor wcześniej pokrojoną w piórka cebulę. Do podsmażonej cebuli dodajemy pokrojoną kapustę, podlewamy wodą, lub rosołem i dusimy. Jabłka obieramy i kroimy w paseczki. W połowie duszenia dodajemy jabłka, kminek, cebulkę prażoną i dalej dusimy. Co jakiś czas podlewając kapustę wywarem by się nie przypalała. Dusimy do momentu zmięknięcia kapusty i rozpadu jabłek. Doprawiamy majerankiem, pieprzem i ewentualnie magą.

Polecam.

Dodaj komentarz