DOMOWA KIEŁBASA NA OSTRO

Kiełbasa… nieodzowny element spotkań przy grillu. Wiadomo, szaszłyki i inne smakołyki i owszem ale kiełbacha musi być 😉

Ale dlaczego zawsze taka kupiona i z góry o wyznaczonym smaku?

Dzisiaj prezentuję wam taką moją kiełbaskę na grilla, do jajecznicy, do parzenia, suszenia i wędzenia… jak kto lubi, ale gwarantuję, jedna porcja to będzie mało 🙂

Kiełbasa własnej produkcji

SKŁADNIKI:

Około 1 kg mięsa mielonego wieprzowego (najlepiej samemu zmielić różne rodzaje mięsa)
3 ząbki czosnku bardzo dobrze utarte w 2 łyżeczkach soli lub łyżeczka pasty czosnkowej
papryka słodka w proszku i tutaj szaleństwo… ja użyłam 5 kopiatych łyżeczek
papryka ostra, według uznania
pasta paprykowa pikantna 1 łyżeczka ( ja posiadam taka zakupioną na Węgrzech, ale widziałam również u nas bardzo podobne)
4 ziela angielskie + 3 goździki + pół łyżeczki oregano +pół łyżeczki kminu rzymskiego(roztarte w moździerzu)
ilości przypraw można zmieniać według uznania i smaku
jelita wieprzowe solone

Kiełbasa własnej produkcji

Mięso mielone bardzo dokładnie „mięsimy” z przyprawami i odstawiamy na noc do lodówki.
Na następny dzień znowu ugniatamy i pozwalamy mu chwilkę odpocząć w temp pokojowej.
Solone jelita dokładnie myjemy w letniej wodzie, następnie nawlekamy rurkę do nadziewania kiełbas i zaczynamy nadziewanie. Ja robiłam to ręcznie ale można nadziewać przy użyciu maszynki do mielenia mięsa.
Takie kiełbaski odwieszamy w przewiewnym i chłodnym  miejscu by odpoczęły do rana.

Kiełbasa własnej produkcji

I teraz już tylko wasz smak i upodobania podyktują wam co dalej robić. Ja takie kiełbaski dodaję do jajecznicy, zapiekam w piekarniku z dodatkiem piwa i cebulki lub po prostu piekę na grillu …pychotka. :p

Smacznego

Dodaj komentarz