CURRY Z MARCHEWKĄ I MIĘSEM MIELONYM

To danie robiła moją mama i jakoś tak z sentymentu do niego wróciłam i muszę przyznać że mój syn tak samo się w nim zakochał jak ja 😉

Curry z marchewką 😉

Składniki :
– 2 duże cebule
– 6 sporych marchewek
– 30 dkg mięsa mielonego  u mnie wieprzowe
– 10 dkg rodzynek
– 5 dkg żurawiny, opcjonalnie
– sól i pieprz
– czosnek granulowany
– 1/2 słoiczka dobrego przecieku pomidorowego
– oliwa
– woda
– 2 łyżki curry w proszku

Curry w przygotowaniu

Mięso podsmażamy na rozgrzanym oleju i dodajemy pokrojone w piórka cebule oraz starte na grubej tarce marchewki. Odrazu dosypujemy przyprawy i rodzynki. Całość mieszamy i podlewamy wodą. Dusimy pod przykryciem do zmięknięcia marchewki i po tym czasie dokładamy przecier pomidorowy i dusimy już bez przykrycia. Musi się wytworzyć sos półpłynny.

Danie podajemy z ryżem, u mnie ryż gotowany z kurkumą.

Gotowe CURRY

Smacznego, naprawdę polecam 🙂

Dodaj komentarz